
Alacak, bir kimsenin bir alışveriş ya da bir iş karşılığında hak ettiği ancak henüz eline geçmediği para ya da mal tutarına denir. Alacak hakkı olan kişiye ise alacaklı adı verilir. Alacak davası, borç ve alacak ilişkilerinin hukuki olarak güvence altına alınmasını sağlayan bir dava türüdür. Alacak davaları belirli bir alacak için açılabileceği gibi, kanunda belirtildiği şekilde belirsiz alacaklar için de açılabilmektedir.
Alacak Davası Dilekçesi nasıl yazılır?
Alacak davası açacaksanız, öncelikle görevli mahkemeye, alacağınızın niteliğini ve sebebini bildiren bir dilekçe yazmanız gerekir. Alacak davası dilekçesi avukatlar aracılığı ile yazılabilir. Bu dilekçeyi, aşağıdaki vereceğimiz örnek doğrultusunda, kendiniz de hazırlayabilirsiniz.
Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimliği’ne
Davacı: adı ve soyadı
Davalı: adı ve soyadı
Dava Konusu: Alacak
Dava Değeri: …… Türk Lirası
Açıklamalar: (Bu kısma, davanın nedenini, dava konusunu, nasıl ve ne kadar tutarda olduğunu, dava edilmesinin nedenlerini maddeler halinde açıklamanız gerekir. Bu kısma yazacağınız tüm açıklama maddeleri kanıtlara dayanabilir olmadır. Açıklama kısmında yazacağınız maddeler, davanın konusu ve nedeni ile ilgili olmalıdır. Kısa ve net cümleler ile açıklama yapmanız gerekir.)
Deliller: (Bu kısma, davanın delilleri sıralamanız gerekir. Delil olarak aranızda yapmış olduğunuz sözleşme, diğer yasal kanıtlar ve tanıklar yazılmalıdır.)
Hukuki Nedenler: BK. m.117 ve ilgili mevzuat
Sonuç ve İstem: (Bu bölüme, alacağınızın maddi değeri ile birlikte diğer isteklerinizi de yazmanız gerekir. Mahkeme tarafından verilmesini talep ettiğiniz kararı açık ve net bir dille anlatmalısınız.)
Tarih
Davacı Adı Soyadı
İmza
Alacak davası için hangi mahkeme görevlidir?
Alacak davasında görev yapacak olan mahkemeler, kanunla düzenlenmiştir. Buna göre alacak davalarına asliye hukuk mahkemesi bakmaktadır. Ancak kanunda yer alan bazı haller durumunda alacak davaları için sulh hukuk mahkemeleri de görevlendirilebilmektedir.
Alacak davası için bilinmesi gerekenler;
Belirli ve belirsiz alacak davları için geçerli olan kural, alacağın belirlenebilir olmasıdır. Bir kişinin alacak davası açabilmesi için alacağın mutlaka belirli ya da belirlenebilir olması gerekir. Belirsiz olarak açılan alacak davalarında, alacağın karşılığında yine asgari bir tutar belirlenir ve dava, bu tutar üzerinden görülür.
Alacak davaları için kanunda aksi belirtilmedikçe, zaman aşımı için 10 yılık süre uygulanır. Ancak kira bedelleri, otel ve lokanta gibi yerlerdeki yeme içme bedelleri, küçük çapta perakende işlerinden doğan alacaklar gibi kanunda belirtilen alacaklar için zaman aşımı süresi 5 yıldır.