
Pandemi nedeniyle pek çok iş yerinin kapatılmasından sonra, esnafların ve vatandaşların kredi borçlarına yapılandırma ve erteleme fırsatı getirildi. GSS prim borçları ile ilgili de yapılandırma ve faizsiz ödeme fırsatı tanınıyor. Gelir testi yaptıran kişiler, bu borçlardan tamamen kurtulma imkanı da elde ediyor. Peki GSS gelir testi nedir, nasıl yapılır? İşte detaylar…
GSS gelir testi nedir?
Gelir testi, vatandaşların aylık haneye giren kişi başı gelirlerinin ölçülmesi için yapılan bir testtir. 2012 yılında çıkarılan bir kanun ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır. Bu kapsamda, geliri olan ve olmayan kişiler için farklı düzenleme yapılmıştır. Emekliler, sigortalı olarak çalışanlar ve SGK’dan aylık alanların GSS prim borçları, devlet ya da işveren tarafından karşılanır. Sigortalı olarak bir işte çalışmayan kişilerin ise GSS prim borçlarını kendileri ödemeleri gerekir. Ne kadar prim ödeyecekleri ya da prim ödeyip ödemeyecekleri ise GSS gelir testi ile anlaşılmaktadır.
GSS gelir testi yaptıranların borçları silinecek;
Son alınan karara göre 31 Mart 2021 tarihine kadar GSS gelir testi yaptıran ve aylık kişi başına düşen geliri asgari ücretin üçte birinden az olan kişilerin GSS prim borçları, devlet tarafından karşılanacak. 2012 yılında çıkarılan kanuna göre sigortalı olarak çalışmayan pek çok kişi GSS prim borcu ile karşılaşmıştı. Bu borçlar ödenmediğinde faiz işleyerek artmaya devam etti. Devlet bu borçların ödenmesi için gelir testi yaptırılması ya da yapılandırma yapılması imkanı tanıdı.
GSS prim borcu olan kişilere bir başka güzel haber daha verildi. Buna göre borcunun tamamını peşin ödeyen kişilerden faiz alınmayacak. Ayrıca GSS prim borcu bulunan kişilerin 31 Nisan 2021 tarihine kadar bu borçlarını peşin, taksitle ya da parça parça ödeme imkanları da bulunuyor. Borcunun anapara olan kısmının tamamını peşin olarak ödeyecek olan kişilere faiz ve gecikme zammı uygulanmayacak.
Gelir testi yaptırmış olan kişilerin yeniden borçlu durma düşmemek için Eylül ayından itibaren GSS prim borçlarını düzenli olarak ödemleri gerekiyor. 31 Ağustos 2020 tarihinden önce yapılan GSS prim borçları için yapılandırma yapılabilecek.
GSS primi ne kadar alınıyor?
GSS primi, asgari brüt ücretin %3’ü kadar alınıyor. Yeni alınan karara göre BAĞ-KUR, tarımda süreksiz olarak çalışan kişiler ve toplu taşım araçlarında kısmi olarak çalışan kişiler de borçlarını yapılandırma hakkına sahip oluyor. Bu kişiler, ilk taksit ödemeleri ve yapılandırma yapılan borçların dışında, 60 gün ve üzerinde prim borçlarının bulunması durumunda, sağlıktan ücretsiz olarak faydalanabilecekler. Bu kişilerin sağlıktan ücretsiz olarak faydalanma süresi, 30 Nisan 2021 tarihine kadar uzatılmıştır.