
Rusya Devlet başkanı Putin tarafından çağrı yapılan Ermenistan ve Azerbaycan, toplantıya başladı. Toplantının gündeminde Dağlık Karabağ var. İşte detaylar…
Ermenistan ve Azerbaycan barışacak mı?
Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki savaş ve gerilim artarken, Rusya devlet başkanı Putin tarafından olaya aracılık yapıldı. Putin her iki tarafı da ateşkes, ölü takası ve esir konuları için görüşmek üzere Moskova’ya davet etti. Her iki devlet başkanı ise bu çağrıya olumlu yanıt verdi.
Ermenistan ve Azerbaycan toplantısı, Rusya dışişleri bakanı önderliğinde Moskova’da yapılıyor. Rusya dış işleri bakanı sözcüsü ise bu birleşmeyi sosyal medya hesabından fotoğraf yayınlayarak haber verdi.
Dağlık Karabağ bölgesinde en son 1991-1992 yıllarında ateşkes yapılmıştı. Bu ateşkesten sonra en şiddetli çarpışmalar, Azerbaycan ve Ermenistan arasında görülmeye başlandı. 27 Eylül’den itibaren 250 kişinin hayatını kaybettiği çatışma, halen devam ediyor. Ermenistan ve Azerbaycan ise birbirlerini, topraklarına saldırmakla suçluyor. Bu iki devlet arasında ateşkes olup olmayacağı ise toplantı sonunda belli olacak.
Ermenistan ve Azerbaycan neden savaşıyor?
Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki gerilim, 27 eylülde başlamıştı. Bu gerilim o günden beri devam ediyor. Bu gerilimin soncunda 250’yi aşkın insanın hayatını kaybettiği ve çok sayıda sivil vatandaşın da yaralandığı açıklandı.
Saldırılar, Ermenistan ordusunun Azerbaycan’ın sivil halkına yaptığı saldırılar ile başlamıştı. Azerbaycan’ın ikinci büyük kenti olan Gence’ye yapılan saldırı sonucunda çok sayıda sivil yaralandı ve çok sayıda sivil halkın öldüğü açıklandı.
Ermenistan ve Azerbaycan’ın arasındaki gerilimin tırmanmasının sebebi ise Dağlık Karabağ bölgesi olarak görülüyor. Dağlık Karabağ her ne kadar ulusal toplumlar ve Birleşmiş Milletler tarafından Azerbaycan’a ait görünse de bu bölgedeki toprakların büyük kısmı Ermenistan tarafından işgal altında bulunuyor. 1991 yılında ilan edilen Dağlık Karabağ Cumhuriyetini ise Ermenistan da dahil olmak üzere hiçbir ülke tanımamıştı.
Azerbaycan halkının bu bölgede yoğun olmasına karşın Ermenistan’la arasındaki gerilim uzun yıllardan beri tırmanarak devam ediyor. Bu bölgede bulunan doğalgaz boru hattı nedeniyle bu gerilim, tüm ülkeler tarafından da yakından takip ediliyor.